RAKAN SEJAWAT SKSM 2011

RAKAN SEJAWAT SKSM 2011
RAKAN SEJAWAT DI SKSM 2011

PENDIDIKAN ISLAM TAHUN 6

SOLAT TIANG AGAMAERTI SOLAT

SEGALA PERKATAAN DAN PERBUATAN YANG DIMULAI DENGAN TAKBIRATUL IHRAM DAN DIAKHIRI DENGAN SALAMNIAT SOLAT

NIAT SOLAT

LAFAZ NIAT SOLAT SUNAT AIDILADHA

LAFAZ NIAT SOLAT SUNAT AIDILADHA

LAFAZ TAKBIR

LAFAZ-LAFAZ TAKBIR
اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَر ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَر أللهُ أَكْبَر وَِللهِ الْحَمْدُ . اللهُ أَكْبَر كَبِيْرًا وَالْحَمْدُ ِللهِ كَثِيْرًا وَسُبْحَانَ اللهِ بُكْرَةً وَأَصِيْلاً ، لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهً وَلاَ نَعْبُدُ إِلاَّ إِيَّاهُ مُخْلِصِيْنَ لَهُ الدِّيْنَ وَلَوْ كَرِهَ الْكَافِرُوْن . لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَحْدَهُ ، صَدَقَ وَعْدَهُ ، وَنَصَرَ عَبْدَهُ ، وَأَعَزَّ جُنْدَهُ ، وَهَزَمَ اْلأَحْزَابَ وَحْدَهُ لاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُ وَاللهُ أَكْبَرُ اللهُ أَكْبَرُ وَِللهِ الْحَمْدُ .

SOLAT SUNAT HARI RAYA

Solat Sunat Hari Raya merupakan antara solat sunat yang dilakukan pada Hari raya AidilFitri atau Hari Raya AidilAdha. Ia mula disyariatkan pada tahun pertama hijrah.


HUKUM MENGERJAKAN

Solat Hari Raya Aidil Fitri dan Aidil Adha hukumnya adalah sunat Muakkad yang mana sangat-sangat dianjurkan kerana Rasulullah sentiasa mengamalkan Solat Hari Raya ini selama baginda hidup.WAKTU SOLAT

Solat Aidilfitri diadakan pada 1 Syawal. Manakala Solat Aidil Adha diadakan pada 10 Zulhijjah. Ia dilakukan selepas naiknya matahari dan sebelum tergelincirnya matahari.


KAIFIAT


Pada Rakaat pertama kita dikehendaki supaya takbir sebanyak 7 kali iaitu selepas takbiratul ihram dan doa iftitah. Pada setiap kali takbir kita dianjurkan supaya membaca tasbih berikut :
سُبْحَانَ اللهِ وَالْحَمْدُ ِللهِ وَلاَ إِلَهَ إِلاَّ اللهُُ وَاللهُ أَكْبَر

Kemudian di baca Al-Fatihah dan surah. Surah yang dianjurkan ialah surah Qaf atau Al-A'la atau Al-Kafirrun.


Pada Rakaat kedua pula dikehendaki supaya takbir sebanyak 5 kali. Pada setiap kali takbir kita dianjurkan supaya membaca tasbih. Kemudian di baca Al-Fatihah dan surah. Surah yang dianjurkan ialah surah Al-Qamar atau Al-Ghasyiah atau Al-Ikhlas.


Selepas dari solat diadakan khutbah.
Dalam khutbah hendaklah berisi dengan peringatan tentang zakat fitrah atau hukum qurban, haji dan hikmah-hikmahnya.

SOLAT SUNAT HARI RAYA DI MEKAH

SOLAT SUNAT HARI RAYA DI MEKAH

Wednesday, 7 December 2011

Rasulullah


Kewafatan Rasulullah
Pada pagi hari Isnin, 12 Rabiul awal tahun 11 hijrah, keadaan Rasulullah s.a.w semakin lemah . Lalu baginda memanggil Fatimah supaya mendekatinya . Baginda juga memanggil isteri-isteri baginda dan berwasiat kepada mereka . Lalu keadaan baginda bertambah tenat, baginda berwasiat dengan sabdanya yang menyeru umat islam agar mengambil berat tentang solat dan orang yang dipimpin . Selepas itu baginda membaca sesuatu sebanyak tiga kali sambil melihat ke arah  lelangit rumah. Tidak lama kemudian , baginda menghembuskan nafas yang terakhir dipangkuan Aishah. Ketika itu baginda berusia 63 tahun. Baginda telah dimakamkan di Masjid Nabawi di Madinah Al-munawwarah.

No comments:

Post a Comment

SEKADAR RENUNGAN

SEKADAR RENUNGAN

ANAK-ANAK DISURUH SOLAT SEUMUR 7 TAHUN

ANAK-ANAK DISURUH SOLAT SEUMUR 7 TAHUN

VIDEO BELAJAR SOLAT